Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken. - Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Waar waren we zonder VRIJWILLIGERS!!

11 feb 2015 - Natuurmonumenten heeft met hulp van vrijwilligers alle oeververbindingen, beschoeiingen en duikers van de historische Alenbeek hersteld. Dat zorgt er voor dat het water van de beek weer soepel zijn weg vindt door bet landschap. Met het herstel van de doorstroming van de beek is een grote wens van Natuurmonumenten, de Vrienden van Beeckestijn en de regelmatige bezoekers van Beeckestijn in vervulling gegaan.


Echte duinrel
De Alenbeek is een echte duinrel (watergang) die al in de 15e eeuw bekend was. De beek loopt dwars door de buitenplaats en zorgt dat overtollig water afgevoerd wordt richting polder. Hij is meermalen verlegd door de toenmalige eigenaren van de buitenplaats, maar heeft altijd zijn loop door Beeckestijn gehad. Om de beek in goede conditie te houden, gaan vrijwilligers met regelmaat aan de slag om onderhoud te plegen.

Ingezakt

Alenbeek
Boswachter Mike van Leeuwen: ‘Het is nu weer mogelijk duin-en kwelwater af te voeren en de waterhuishouding op Beeckestijn te herstellen. Veel van de oeverkanten op de buitenplaats waren de afgelopen jaren ingezakt. Hierdoor raakten duikers verstopt en stroomde het water niet meer door. Nu de oevers weer mooi zijn gemaakt, stroomt het water ‘s winters weer goed door, waardoor we hopelijk weer meer visjes, kikkers, salamanders en vogels aantrekken. Samen met de vrijwilligers zijn we aan de slag gegaan om de Alenbeek verder schoon te maken. En, toeval of niet, tijdens de schoonmaak begin dit jaar is de allereerste ijsvogel gespot. Daar ben ik enorm blij mee.’

Vazen
Natuurmonumenten gaat binnenkort ook de vazen rondom de historische schulpvijver in het hart van de buitenplaats terugplaatsen. ‘Veel van de vazen zijn de afgelopen jaren vernield door hangjeugd, maar we willen de vijver graag weer de uitstraling geven die hij verdiend’, laat Van Leeuwen weten. ‘Binnenkort staan alle acht vazen er weer. De drie vazen die er stonden zijn schoongemaakt. Er is nu een stevige fundatie gemaakt zodat de vazen niet meer van hun sokkel gehaald kunnen worden. Vrijwilligers houden nu ook ‘s avonds en ‘s nachts een oogje in het zeil. Als ze iets niet vertrouwen wordt de politie gebeld. Op die manier willen we vernieling tegengaan.’ De boswachter wil nog wel even duidelijk maken dat de vazen replica’s zijn. ‘De originele siervazen staan ergens bij Provincie Noord-Holland opgeslagen.’, Trots Van Leeuwen: ‘Door zijn bijzondere architectuur en vele tuinstijlen is Beeckestijn beroemd in heel Europa. Nergens komen zoveel verschillende stijlen voor als hier. We kunnen hier in Kennemerland en Velsen echt trots op zijn!’

Vrijwilligers voor onderhoud en toezicht zijn welkom en kunnen zich melden via e-mail bij Mike van Leeuwen m. vanleeuwen@natuurmonumenten.nl.

Uit Nieuwsblad YSV

NB
Op onze site vindt u onder de titel: Herstel Alenbeek (van 15 jan 2015) meer foto’s over dit onderwerp.

beeckestijnvrienden