Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken. - Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Publicaties

Bezoek aan 'Bekesteyn' in 1783

11 september 2017. Jan Holwerda citeert uit een reisbeschrijving van het bezoek dat twee echtparen uit Zeeland in 1783 aan ‘buitenplaats Bekesteyn’ brachten. Zij zijn onder de indruk van het park dat in ‘Engelsche smaak’ is aangelegd. Als haast vanzelfsprekend valt te lezen waar zo’n aanleg dan uit bestaat. Nieuw is dat er op ‘Bekesteyn’, ook na 1772, jaarlijks veranderingen door de toen al bekende architect Johann Georg Michael (1738-1800) worden doorgevoerd.


De Triomf van Beeckestijn

27 november 2016 - Ooit heeft er aan het einde van de tuin van Beeckestijn een Colonnade gestaan, waarvan tijdens een bezoek van Prins Willem V in 1768 nog melding is gemaakt. Tijdens regelmatig overleg in 2014 tussen Natuurmonumenten en de Vrienden van Beeckestijn over het Versterkingsplan voor de buitenplaats kwam deze Colonnade weer ter sprake. De Vrienden zouden het op prijs stellen als herstel van de Colonnade in dit versterkingsplan zou worden opgenomen. Hiertoe verzocht Natuurmonumenten de Vrienden hun verzoek duidelijk te onderbouwen. Andries Vonk heeft hier gehoor aan gegeven en voor u ligt de weerslag van zijn uitgebreid onderzoek: De Triomf van Beeckestijn, waarin u een duidelijk beeld krijgt van de tuinhistorische aspecten van de buitenplaats.


Beeckesteyn, geteekend door Michael en gegraveert door Philips - de plattegrond nader toegelicht

De plattegrond van Beeckestijn1, getekend door Michael en gegraveerd door Philips2, wordt in alle publicaties over de Nederlandse tuingeschiedenis naar voren gebracht en vaak ook afgebeeld.  Lees meer »


Serie 'de tuinen van Beeckestijn'

Beeckestijn is vooral bijzonder door de tuinen.

Diet Hannessen uit Velserbeek, niet alleen afgestudeerd aan de Hogere Tuinbouwschool maar ook enthousiast tuinvrijwilligster op de buitenplaats, schreef in de Nieuwsbrief van de stichting Vrienden van Beeckestijn een serie over de bijzonderheden van het groen op het landgoed.

 


Serie 'Beeckestijn en zijn bewoners'

Spelers Living History als bewoners van Beeckestijn.
George Slieker heeft voor de Nieuwsbrief van de Vrienden van Beeckestijn een aardige serie geschreven over Beeckestijn en zijn bewoners. Voor de redactie aanleiding om de artikelen op de website te zetten. Lees en verwonder u over het begin van Beeckestijn als zomerhuis, de dagelijkse gewoonten zoals eten en drinken, en kerkbezoek, over de band tussen Beeckestijn en dat ander prachtige landgoed Elswout.