Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken. - Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwe tentoonstelling 'Dubbelportret' 8 juli t/m 1 oktober 2017

affiche
Vanaf 8 juli is de tentoonstelling ‘Dubbelportret’ van schilders Ričardas Vaitiekūnas en Emo Verkerk te zien in buitenplaats Beeckestijn. Zij behoren ieder tot de belangrijkste kunstenaars van hun land. De tentoonstelling toont stillevens van Ričardas Vaitiekūnas (Litouwen) en portretschilderingen van Emo Verkerk (Nederland) die hij in opdracht maakte.

Ričardas Vaitiekūnas (1940) schildert in de traditie van het expressionisme, aan de hand van de gebeurtenissen in zijn leven. Hij maakt vooral landschappen en stillevens. Tijd, verval en de dood zijn belangrijkste onderwerpen en metaforen. In zijn stillevens komen regelmatig de klok, schedel of op schedels lijkende stenen voor. Kleur of de wisselwerking met kleuren is essentieel in zijn werk, als mede zijn schildertechniek, dikke lagen olieverf over elkaar heen, waarbij hij vaak met het andere eind van de kwast tekent in de verf.

In het oeuvre van Emo Verkerk (1955) zijn de opdrachtportretten, waar hij misschien wel de grootst mogelijke lef toont, een genre apart. Het lijkt er op dat een opdracht hem in een richting beweegt, waarin alles is toegestaan en de schilderkunst de grote winnaar is. Elk portret is zijn eigen schilderkundige universum, waarin getrokken en geduwd wordt tot er een constructie staat die de afbeelding overstijgt. Wat de opdrachtgever in zijn handen krijgt is misschien niet waar hij of zij om gevraagd had, maar met zekerheid een ondubbelzinnige ode aan de verbeelding en de schilderkunst.

Curator: Tanya Rumpff | Productie: Bianca Vooges, coördinator tentoonstellingen Beeckestijn

beeckestijnvrienden