Vereniging Natuurmonumenten

De rol van Natuurmonumenten in Buitenplaats Beeckestijn

Vereniging Natuurmonumenten is de partij op Beeckestijn die de tuinen in bezit heeft. Zij stelt zich ten doel de tuinen te onderhouden en te versterken en neemt daarbij de ontwerptekening van Michael uit de zeventiende eeuw als uitgangspunt. Daarbij wordt uiteraard ook gekeken wat de mogelijkheden van de huidige tijd daaraan kunnen toevoegen, zoals bijvoorbeeld de grote vari√ęteit aan stinzenplanten. Dat de tuinen eigendom zijn van Natuurmonumenten is een garantie dat het beheer op een kwalitatief hoog niveau plaatsvindt.
Onderhoud en projecten door Natuurmonumenten

Beroepskrachten en tuinvrijwilligers werken samen om de tuinen en het parkbos van Beeckestijn te onderhouden. Behalve het dagelijks beheer van dit omvangrijke en gevarieerde terrein werkt Natuurmonumenten ook systematisch aan verbetering en versterking van natuur en cultuur in Beeckestijn.

Lees meer….

Activiteiten en berichten Natuurmonumenten

Met regelmaat organiseert Natuurmonumenten activiteiten in de tuinen en het parkbos van Beeckestijn. Ook verschijnen vaak interessante berichten over de tuinen en het parkbos.

Lees meer….

De strakke geometrische tuinen

De Centrale As of zichtlijn is de ruggengraat van de tuinen, het raster van de met bomenrijen omzoomde lanen vormt het skelet. In het geometrische deel tussen het hoofdhuis en het parkbos zijn acht rechthoekige deeltuinen aangelegd, symmetrisch langs de Centrale As.

Lees meer….

Het romantische parkbos

In tegenstelling tot de strakke tuinen is het parkbos ontworpen als landschapstuin. Hier is een variatie aan paden, perken, gras en waterpartijen te vinden, afgewisseld met een beplanting van bloemrijk houtgewas.

Lees meer….

De klassieke kruidentuin en barokke siertuin

Achter de koetshuizen aan het voorplein van Beeckestijn bevinden zich de noordelijke en de zuidelijke zijtuin. Van oorsprong waren dit nutstuinen: men kweekte er groenten en mogelijk ook snijbloemen. Zowel de noordelijke (thans kruidentuin) als de zuidelijke (thans siertuin) beschikken deels over een slangenmuur.

Lees meer….

De Bloemenwaaier

Een ronde bloementuin met negentien – dus een oneven aantal – gezwenkt aangelegde bloembedden is zeldzaam te noemen. Een dergelijk type bloementuin is in Nederland, voor zover bekend, alleen voor ontworpen voor Beeckestijn en Huys ten Bosch in Den Haag.

Lees meer….