Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken. - Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Beeckestijn onderdeel van museumroute

Vereniging Hendrick de Keyser gaat met de schenking van € 975.000,— van de BankGiro Loterij een museumroute realiseren waar ook buitenplaats Beeckestijn onderdeel van gaat uitmaken. Vereniging Hendrick de Keyser, eigenaar van onder andere Beeckestijn, viert in 2018  haar honderdjarig bestaan. Met de schenking wil de vereniging in het jubileumjaar 35 huizen toegankelijk maken voor een breed publiek in de museumroute ‘Huizen in Nederland’. Samen moeten de huizen een aaneensluitend beeld geven van vierhonderd jaar wonen in Nederland. Een uniek project in Europa. Waarom hebben zestiende-eeuwse huizen geen gang? Waarom had oma twee keukens en waarom had betovergrootmoeder een hangkamer? Daarop komt straks een antwoord in de reis langs musea.

Diversiteit
‘Bij het uitzoeken van de locaties hebben we gekeken naar de chronologie en diversiteit’, legt Cunera Vergeer, woordvoerder van Vereniging Hendrick de Keyser, uit. ‘We willen mensen laten ervaren hoe het vroeger was om te wonen’.  Met de museumroute hoopt de vereniging meer bezoekers te trekken naar de panden die ze afgelopen jaren verworden heeft omdat ze architectonisch of historisch gezien van grote waarde zijn.

Buitenverblijf
Voor Beeckestijn is gekozen omdat de locatie een indruk geeft van de trek van Amsterdamse welgestelde families naar hun zomerse buitenverblijven. De geschiedenis van Beeckestijn moet veel meer tot uitdrukking komen dat nu het geval is. Vergeer: ‘Huizen staan niet los van elkaar. Met ‘Huizen in Nederland’ willen we de samenhang laten zien en de huizen met elkaar verbinden’. Dat betekent voor Beeckestijn dat de museumfunctie belangrijker gaat worden. En dan geen museum waar je vanaf een afstandje naar de geschiedenis kijkt, maar een waar je de historie beleeft. Hoe dat er precies uit komt te zien, kan de woordvoerder nog niet vertellen, want daar wordt momenteel achter de schermen hard aan gewerkt. Hendrick de Keyser hoopt in juni 2018 de eerste zes huizen open te stellen. Daar zal Beeckestijn nog niet bij zitten. Vergeer verwacht dat een permanente opstelling van Beeckestijn daarna snel volgt omdat de buitenplaats onder de eerste tien huizen valt die mee gaat doen aan het project. Tot die tijd gaan tentoonstellingen door. De eerstvolgende expositie is ‘Birds of a feather’ van 13 april tot en met 2 juli.

(Bron: IJmuider Courant, 4 april 2017, Evelien Engele)