
Beeckestijn presenteert PARABOOL, ook tijdens de Kunstlijn Haarlem’.
Raaklijnen bestaan niet alleen tussen mensen. In de tentoonstelling PARABOOL is het een stijlfiguur, waarbij ‘verdelen en verdiepen, doorkruisen en opvullen’ de confrontatie met elkaar aangaan. Combinaties kunnen leiden tot een nieuw fenomeen, n.l. inleving in een ongewone gedachtegang.
Bezoekers kunnen zien en daardoor ook ervaren wat deze kunstenaars voor ogen staat. Het is het koppelen van ruimte aan kunst: Beeckestijn transformeert met haar 18e-eeuwse stijlkamers de tijdgeest. Historische kamers met eigentijdse kunst.
Adam Colton
Zijn universum vult zich al zo’n 30 jaar met tekeningen en sculpturen die niet zonder elkaar kunnen bestaan, maar stuk voor stuk moeten overtuigen. Een beeld moet de ruimte de baas zijn, pas dan kan het zijn materiele wereld ontstijgen en zichzelf zijn.
Lon Godin
Zij bouwt in haar werk aan een wereld die geen vaste vorm aanneemt, een wereld die in wording is. Het schilderen zelf is het uitgangspunt en de tijd haar onderwerp. Godin maakt schilderijen, maar ook films, fotowerken en licht-objecten.
Louise de Haan
Louise de Haan is er goed in om ruimtes die je niet kunt zien ervaarbaar te maken. Zij hanteert een verbeelding die in allerlei opzichten veel te raden overlaat en als je daar eenmaal aan begint, doe je de ene ontdekking na de andere.
Antti Laitinen
Laitinen vertegenwoordigde Finland op de Biënnale van Venetie. Op Beeckestijn laat hij ‘Selfportrait in the Swamp’ zien. Hij leefde gedurende 4 dagen in een bos zonder eten, drinken of kleren. In zijn werkwijze laat hij essentiële aspecten van zijn compromisloze houding zien, hij test daarbij fysieke en psychologische grenzen in absurde situaties. Laitinen’s werk is vaak gebaseerd op performances, die weer gedocumenteerd worden in foto’s en video’s.
Claus-Pierre Leinenbach
CPL maakt van gekleurde nylonkousen vreemde dubbelzinnige Wezens. Hun dikke huid bestaat uit vele lagen verfijnd nylon die uitnodigt om aangeraakt te worden. Het nylon materiaal en de huid zijn hier een ondeelbare eenheid.
Susanna Majuri
Eveneens uit Finland, maakt emoties zichtbaar. Zij fotografeert onbekenden, die zij uitnodigt om als onderwerp te dienen, ‘zij dagen mij uit’. Het zijn magische beelden, waarin water vaak een belangrijke rol speelt.
Tonneke Sengers
Het werk van Tonneke Sengers is van meet af aan sterk gerelateerd aan architectuur. Haar muursculpturen gaan in dialoog met de architectonische ruimte zelf. Sengers werkt met minimale middelen: lijnen, rasters en vierkanten.
Met speciale dank aan: Pieter en Marieke Sanders en
Samenstelling en productie:
Bianca Vooges
Curator Beeckestijn
Openingstijden: Do. t/m zondag van 11.00 – 16.00 uur. 1e Kerstdag en 1 januari gesloten