Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zomeren op de buitenplaats

22 juni 2014 om 15:00 - 28 september 2014 om 17:00

Gratis
Geometrische vijver met gezicht op de achterzijde van Beeckestijn omstreeks 1730. Prent uit ‘Het zegepralent Kennemerland’ door H. de Leth.

 

Zomer 2014 is op Buitenplaats Beeckestijn de tentoonstelling ‘Zomeren op de buitenplaats’ te zien met nieuw werk van tien gerenommeerde kunstenaars: Maze de Boer, Frank Havermans, Fransje Killaars, Job Koelewijn, Jean Bernard Koeman, Gabriel Lester, Leonard van Munster, Berend Strik, Giny Vos en Chikako Watanabe. Of eigenlijk, nieuw werk van elf kunstenaars, want de schrijver/dichter K. Schippers heeft voor deze gelegenheid een prachtig gedicht gemaakt.

De deelnemende kunstenaars kregen de opdracht een werk te maken – een folly – ge├»nspireerd op de historische buitenplaats en een gravure van de landschapsarchitect J.G. Michael uit 1772. Ondanks het feit dat het niet meer helemaal klopt, wordt de Kaart van Michael nog steeds gebruikt. Hierop staan de tuinen aangegeven en oof de follies die Beeckestijn ooit kende: een kluizenaarshut, een colonnade en een kapel. Alleen de (schijn)kapel, het oudste neogotische bouwwerkje van Nederland, is bewaard gebleven.

‘Zomeren op de buitenplaats’ probeert een groter publiek te interesseren voor de cultuurgeschiedenis van de historische buitenplaats en de hedendaagse kunst. En versterkt daarmee de bestaansreden van Beeckestijn – ook als ‘buitenplaats voor Amsterdammers’. Dat is nodig want zonder een goede reden van bestaan verandert een buiten zoals Beeckestijn, als je niet oppast, zelf in een folly!

Nathalie Faber is curator van de tentoonstelling ‘Zomeren op de buitenplaats en directeur van Stichting Beeckestijn.

Lees artikel IJmuider Courant: Tentoonstelling Follies op Beeckestijn

Lees artikel IJmuider Courant: Dwaze bouwsels in de tuin

Gegevens

Begin:
22 juni 2014 om 15:00
Einde:
28 september 2014 om 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Nathalie Faber

Locatie

Museumhuis Beeckestijn
Rijksweg 134
Velsen-Zuid, Noord-Holland 1981 LD Nederland
+ Google Maps