Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Dag van het Kasteel in Beeckestijn

1 juni 2020 om 08:00 - 17:00

Buitenplaats Beeckestijn neemt deel aan de 13e editie van Dag van het Kasteel – Digitaal.

Dag van het Kasteel is een landelijk initiatief van NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats. Ontdek de verhalen van onze aangesloten kastelen en buitenplaatsen! U bent gewend om op Dag van het Kasteel dit programma te beleven bij een van de vele kastelen en buitenplaatsen die Nederland rijk is. Dat kan dit jaar niet. Wat wel kan is het digitaal beleven van de verhalen.

Het thema van Dag van het Kasteel 2020 is Bezet & Bevrijd: kastelen en buitenplaatsen in 1940-’45. Dit jaar staat de Tweede Wereldoorlog centraal.
Onze vrijwilliger Mike Uyl geeft digitaal een lezing over “Buitenplaats Beeckestijn onder beleg in de tweede wereld oorlog’’.
In de verschillende lezingen en verhalen ervaart u hoe de Tweede Wereldoorlog werd beleefd op kastelen en buitenplaatsen. Aansluitend op 75 jaar Bevrijding is het thema Bezet & Bevrijd: kastelen en buitenplaatsen in 1940-’45. Kijk, luister en lees mee en ga op een virtuele tijdreis naar kastelen en buitenplaatsen in oorlogstijd.
LINK

Bezet & Bevrijd: kastelen en buitenplaatsen in 1940-’45

Kastelen en buitenplaatsen hebben een lange geschiedenis waarover veel bekend is, maar de periode 1940-1945 is lange tijd onderbelicht gebleven. De Tweede Wereldoorlog, en de aanloop ernaartoe, had een grote invloed op kastelen en buitenplaatsen en op het leven en werken op deze monumenten. Eigenaren, personeel, pachters en omwonenden; ze moesten allemaal omgaan met deze nieuwe situatie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verschillende monumenten met de bijbehorende gronden gevorderd door de Duitsers die er kwartier hielden, het huis gebruikten als opslag (van onder andere wapenmaterieel), of het sloopten voor de aanleg van onder andere de Atlantikwall. Op andere kastelen en buitenplaatsen werden onderduikers, weeskinderen of geallieerde soldaten gehuisvest, of het verzet georganiseerd.

Aanvankelijk leden de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen relatief weinig schade. De Duitse overmacht was te groot en de capitulatie van Nederland kwam snel. De Duitse troepen hadden de opdracht zo min mogelijk schade aan te richten. Het was Hitlers plan om Nederland in het Duitse Rijk op te nemen.

Verschillende functies die kastelen en buitenplaatsen tijdens WOII hadden zijn onder andere verblijf van soldaten, NSB-centrum in Utrecht, plek waar gijzelaars gevangen gehouden werden, onderdeel van de Atlantikwall, opslag of verstopplek van kunstschatten, ziekenhuis, kostschool voor Duitse kinderen of een plek van vertier zoals vakantieoord of bordeel.

 

 

 

 

Gegevens

Datum:
1 juni 2020
Tijd:
08:00 - 17:00
Evenement Categorieën:
, , ,