Sinds kort is de stinzenplant Haarlems Klokkenspel weer volop in bloei in Beeckestijn. Vooral is deze Saxifraga granulata ‘Plena’ te vinden langs de zichtas van het huis richting de vijverkom. Het lijkt wel of dit een mooie bescheiden plantje met een witte, dubbele bloem – ook wel Knolsteenbreek genoemd – zich hier steeds verder uitbreidt.

Carolus Linnaeus beschreef het Haarlems klokkenspel in 1737 en de plant wordt beschouwd als de ‘moeder’ van alle stinzenplanten. Met het Friese woord ‘Stinze’ werd oorspronkelijk een stenen gebouw aangeduid. Bij de statige buitenplaatsen werden tuinen aangelegd met allerlei in- en uitheemse soorten planten, waaronder het Haarlems klokkenspel (door de bevolking stinze blomke genoemd). Vooral voorjaarsbloeiende bolgewassen, deden het buiten verwachting goed, ze verwilderden en waaierden uit naar de omringende omgeving. Sommige kunnen zich tot vandaag de dag handhaven, hoewel ze daar ecologisch en plantengeografisch niet thuishoren.

Er zijn tamelijk bijzondere omstandigheden nodig voor de groei van het Haarlems klokkenspel. Ze doen het goed onder lindebomen, omdat die pas laat in het blad komen en er in het voorjaar dus lang veel licht op de planten kan vallen. Vaak zullen ze weggeconcurreerd worden door andere agressievere soorten. De kleine knolletjes aan de voet van de stengel zitten vlak boven of net onder de grond en zijn dus heel kwetsbaar bij betreding.

(Bron: IVN Natuureducatie, Voorne Putten Rozenburg)